7 cara mencegah telefon pintar anda daripada digodam

Telefon pintar hari ini boleh melakukan lebih daripada komputer yang dilakukan pada masa yang lalu, dan boleh melakukan aplikasi yang sama dalam komputer riba hari ini dari segi fleksibiliti.

Tetapi ada berita buruk untuk pengguna telefon pintar pada masa kini dan pada masa yang sama penggodam kini menyasarkan telefon pintar untuk mencuri data-data yang penting yang tersimpan dalam telefon anda. Terdapat kira-kira 2 bilion telefon pintar di dunia dan kebanyakannya menyimpan, atau mempunyai pautan kepada, maklumat peribadi pengguna. Mereka boleh mensasarkan telefon pintar anda melalui:

  • Mesej teks @ SMS
  • Facebook dan aplikasi media sosial lain
  • Perbankan dan pembelian dalam talian (Lazada, Shopee, dll)
  • E-mel

Adakah telefon pintar anda sudah digodam? Mungkin telefon pintar anda mungkin telah digodam. Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan telefon anda telah digodam:

  • Aplikasi dalam telefon anda terbuka dengan sendirinya.
  • Bateri telefon berkurangan lebih cepat daripada biasa.
  • Caj luar biasa pada bil rangkaian telefon anda.

Ambil langkah untuk memastikan keselamatan telefon anda

Anda jangan tunggu untuk menjadi mangsa seterusnya. Petua keselamatan telefon pintar di bawah boleh membantu anda menyimpan telefon anda dan kandungannya daripada penggodam. Ketahui dan sampaikan nasihat ini kepada rakan dan keluarga anda.

1.Kunci telefon anda

Semua telefon mempunyai keupayaan melindungi kata laluan, tetapi tidak semua orang menggunakannya. Mereka sepatutnya menggunakanya untuk meningkatkan tahap keselamatan telefon pintar. Dan pastikan anda mengunci telefon anda apabila anda tidak menggunakannya.

┬áSesetengah telefon mempunyai “corak” kunci bukan kod, yang menjadi alternatif yang lebih mudah, dengan semua kata laluan yang anda harus ingat. Ada sesetengah telefon pintar membolehkan anda membuka telefon dengan menggunakan wajah anda. Terdapat juga pengiktirafan suara, di mana telefon anda perlu mendengar frasa yang unik dalam suara anda, dan hanya milik anda. Ada juga telefon yang mengunakan imbasan cap jari untuk membuka telefon dengan menggunakan cap jari anda.

2.Aktifkan penjejak telefon

Jika anda telah mengaktifkan penjejak telefon anda, anda boleh menjejaki telefon anda jika telefon anda dicuri atau hilang. Anda boleh mengunci telefon dari jauh dengan menggunakan aplikasi tracker jika anda risau pencuri akses masuk ke dalam telefon dan mencuri data anda.

3.Kemas kini sistem pengendalian telefon anda

Sentiasa kemas kini sistem pengendalian telefon anda kerana dalam perisian keselamatan telefon anda juga akan dikemas kini dengan sistem yang terbaru untuk menyukarkan penggodam mengakses telefon anda dan mencuri data peribadi.

4.Berhati-hati dengan aplikasi

Pastikan anda memuat turun aplikasi yang tulen dari App Store atau dari Google Play kerana aplikasi App Store dan Google Play akan mengesahkan kesahihan aplikasi yang mereka tawarkan kepada anda.

Jika aplikasi meminta pautan ke aplikasi lain yang mengandungi maklumat peribadi anda, jangan dimuat turun. Jangan muat turun aplikasi yang dihantar melalui mesej teks @ SMS, ia merupakan salah satu cara untuk penggodam menjangkiti peranti anda dengan perisian malware.

5.Jangan buka teks/mesej yang mencurigakan

Jangan buka sebarang teks daripada orang yang tidak dikenali, nombor tidak diketahui atau yang kelihatannya pelik. Sekiranya anda membuka mesej tersebut, jangan sesekali klik sebarang pautan dalam mesej tersebut kerana penggodam akan memasukkan perisian mereka iaitu virus atau malware dan dengan cara itulah mereka boleh mencuri data anda. Jika anda menerima mesej teks @ SMS, anda dinasihatkan untuk memadam teks tersebut dan menyekat nombor telefon tersebut.

6.Berhati-hati dengan Wifi percuma

Berhati-hati dengan rangkaian Wifi. Sekiranya anda bertukar dari perkhidmatan Internet telefon anda ke sambungan Wi-Fi percuma, anda telah meletakkan risiko kepada data anda untuk tersebar diluar. Apabila anda beralih ke Wifi, pastikan anda menggunakan sambungan Wifi yang dimiliki oleh premis perniagaan.

7.Jangan lupa perlindungan antivirus

Telefon pintar anda mempunyai sistem operasi, aplikasi program dan Internet, ia juga merupakan sasaran utama untuk penggodam. Telefon pintar anda memerlukan perlindungan antivirus, sama seperti komputer anda di rumah. Muat turun aplikasi antivirus yang menyokong sistem pengoperasian telefon anda untuk meningkatkan tahap keselamatan telefon anda dari serangan virus atau malware yang dihantar oleh penggodam.

Ingatlah bahawa dengan mengikuti nasihat ini anda boleh menjadikan telefon anda kebal dari digodam. Langkah-langkah ini boleh menjamin anda dari menjadi mangsa pencuri telefon pintar dan penggodam telefon pintar.

Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs