Jumlah pengguna telefon bimbit yang terus bertambah akan memudahkan pengguna berkomunikasi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengguna telefon bimbit tidak lagi terbatas pada masyarakat kaya dan bandar, tetapi juga telah digunakan secara meluas oleh orang-orang tidak kira tua dan muda. Rangkaian telekomunikasi yang bertambak baik dari masa ke semasa merupakan faktor sokongan mengapa pengguna telefon bimbit meningkat dengan pesat.

Peningkatan bilangan pengguna telefon bimbit tidak selalu memberi kesan yang baik. Jumlah pengguna telefon bimbit akan menyebabkan pencemaran bunyi dari deringan nada dering telefon bimbit. Bunyi deringan telefon bimbit mungkin masih dapat diperlahankan, tetapi tetap akan mengganggu tumpuan orang di sekelilingnya. Sebilangan pengguna telefon bimbit biasanya tidak mematuhi etika ketika bekerja di pejabat

Sebilangan pekerja suka menelefon atau menghantar SMS yang tidak berkaitan semasa waktu bekerja. Ini tentu mengurangkan kecekapan kerja. Anggota dewan Parlimen juga sering dilihat menggunakan telefon bimbit semasa persidangan sedang berlangsung. Malah hari ini telefon bimbit biasa digunakan oleh pelajar untuk menipu semasa peperiksaan. Untuk mengatasinya masalah tersebut adalah dengan menggunakan alat yang disebut Jammer.

APAKAH ALAT PERANTI “JAMMER” ??

Jammer adalah peranti yang digunakan untuk menyekat atau menggangu isyarat telefon bimbit. Pada mulanya, jammer itu digunakan untuk tujuan ketenteraan semasa peperangan. Jammer digunakan untuk menyekat isyarat yang dihantar oleh pihak musuh agar tidak sampai kepada anggotanya. Teknologi asas yang digunakan ialah RF (Frekuensi Radio). Penggunaan litar jammer semasa merangkumi tiga litar, iaitu bahagian input kuasa, RF, dan IF.

TERDAPAT 2 JENIS JAMMER

Jammer terbahagi kepada dua jenis, iaitu jenis portable dan stationary. Jammer juga ada yang mempunyai 8 hingga 16 siaran signal.terdapat beberapa teknik yang digunakan untuk jammr. Teknik pertama, iaitu spoofing, teknik ini berfungsi secara tidak langsung untuk menyekat, seperti meminta bantuan dari operator atau mematikan telefon bimbit dengan menghantar command melalui Bluetooth. Teknik kedua disebut sebagai perisai. Teknik ini berfungsi dengan menyebarkan gelombang elektromagnetik yang akan menjadikan kawasan di sekitarnya tidak dapat ditmbusi oleh sebarang signal. Teknik ini juga berfungsi dengan memancarkan isyarat pada frekuensi tertentu untuk mengganggu isyarat.

Sebilangan pengeluar peralatan elektronik sudah menghasilkan jammers yang digunakan untuk menyekat isyarat GSM. Walau bagaimanapun, harga yang diberikan masih terlalu tinggi. Apa yang perlu dipertimbangkan untuk membeli jammer adalah frekuensi yang digunakan, kerana signal GSM berada pada frekuensi 895 MHz hingga 960 MHz. Sekiranya berada di luar julat frekuensi, dikhuatiri jammer boleh mengganggu sistem lain.

Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs