Selain Teknologi spy atau “Bugging Devices”, mikrofon laser adalah salah satu cara perisikan yang berbahaya jika digunakan pada individu yang tidak bertanggungjawab

Apakah Itu Mikrofon Laser?

Mikrofon laser ialah peranti pengawasan yang menggunakan pancaran laser untuk mengesan getaran bunyi dalam objek yang jauh. Ia boleh digunakan untuk mencuri dengar perbualan dengan peluang untuk kantoi yang minimum.

Bagaimana ia berfungsi?

Secara ringkas. Objek biasanya berada di dalam bilik tempat perbualan sedang berlaku dan boleh menjadi apa sahaja yang boleh bergetar (contohnya, gambar di dinding dan permukaan kaca) sebagai tindak balas kepada gelombang tekanan yang dihasilkan oleh bunyi yang terdapat di dalam bilik. Objek sebaik-baiknya hendaklah mempunyai permukaan licin untuk pancaran dipantulkan dengan tepat. Pancaran laser diarahkan ke dalam bilik melalui tingkap, memantulkan objek, dan kembali ke penerima yang menukar pancaran kepada isyarat audio.

Beam itu juga boleh melantun dari tingkap itu sendiri. Perbezaan minit dalam jarak yang dilalui oleh cahaya semasa ia dipantulkan daripada objek bergetar dikesan secara interferometrik. Interferometer menukar variasi kepada variasi intensiti, dan elektronik digunakan untuk menukar variasi ini kepada isyarat yang boleh ditukar kembali kepada bunyi.

Teknik ini digunakan oleh “espionage” untuk mendapatkan maklumat perbualan sulit.Kebanyakan pejabat di Bandar mempunyai design dari kaca yang memudahkan Mikrofon laser ini Menembusi dengan mudah.

Cara Mengatasi Mikrofon Laser:

2.Elakkan untuk meeting berhampiran dengan bilik yang mempunyai Tingkap kaca menghadap ke luar.Bilik tertutup adalah lebih selamat walaupun nampak kurang selesa.

2 .Gunakan Hi-Power Audio Jammer , ia adalah alternative yang baik bagi “Counter Surveillance”. Mikrofon laser yang diarahkan pada objek akan dipantul kembali dalam frekuensi “White Noise”, dengan kata lain suspek Cuma mendengar bunyi bising iaitu gelombang “White Noise”.

Nota: Banyak maklumat Negara yang terbongkar pada pihak luar dengan cara ini. Ambil langkah proaktif untuk maklumat bocor ke luar.

Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs