CARA MEMBUAT KETERANGAN BUKTI JENAYAH

  1. Gunakan program penyunting video untuk mengasingkan klip jenayah. Komputer anda mungkin diprapasang dengan program (Windows Movie Maker atau iVideo); jika tidak, anda harus dapat memuat turun perisian pengeditan video percuma dari Internet.

Pastikan klip itu menunjukkan apa yang anda perlukan untuk membuktikan point anda. Sama ada anda menangkap seorang adik mencuri dari bilik anda atau rakan sekerja mencuri dari bilik kecil anda: klip itu harus bermula beberapa saat sebelum kejadian dan berakhir beberapa saat kemudian.

Simpan rakaman yang berkaitan dalam fail video baru, tetapi jangan padamkan rakaman tambahan lagi. Kadang-kadang bukti muncul di mana kita tidak menjangkakannya. Anda mungkin mendapati sesuatu yang menarik apabila anda menyemak rakaman tambahan.

 

  1. Simpan salinan tambahan rakaman dalam folder berasingan. Jika anda merancang untuk menggunakan video ini untuk membuat apa-apa kes yang sah atau profesional, adalah penting untuk melindungi keterangan anda.

Pertimbangkan untuk menghantar e-mel kepada diri sendiri salinan fail tersebut. Walaupun seseorang pergi ke langkah-langkah drastik untuk mencari dan memadam rakaman dari komputer anda, anda akan mempunyai salinan jauh yang boleh anda muat turun ke mana-mana komputer dengan sambungan internet.

Atas sebab yang sama: pertimbangkan untuk menyimpan rakaman pada pemacu pada pendrive. Pastikan pendrive disimpan di tempat yang selamat.

 

  1. Menghadapi pengintip. Berhati-hati. Beritahu mereka bahawa anda tahu bahawa mereka melakukan perbuatan yang tak sepatutnya , dan meminta mereka supaya tidak melakukannya lagi.

Anda tidak perlu membawa kamera tersembunyi dengan segera. Ia mungkin berguna pada masa akan datang, jika mereka terus menyelinap selepas anda meminta mereka berhenti. Sekiranya mereka memiliki cara mengintip mereka apabila anda berhadapan dengan mereka, maka anda tidak perlu menunjukkan bukti mereka.

Sekiranya suspek tahu bahawa anda telah menyembunyikan kamera di suatu tempat, dan tahu di mana anda menyembunyikannya, mereka mungkin mencari cara untuk menyelinap di sekelilingnya. Jangan dedahkan kad truf anda dengan segera.

 

  1. Maaf, tapi jangan lupa. Sesetengah orang tidak belajar kali pertama mereka ditangkap. Perlu diketahui bahawa bergantung kepada siapa yang anda berurusan dengan, hanya menangkap suspek dalam perbuatan itu sekali tidak boleh menghalang mereka daripada mengintai di masa depan.

Pertimbangkan untuk meninggalkan kamera semasa anda mengesyaki bahawa suspek mungkin menyerang lagi.

Sekiranya masalah itu berterusan, berikan pada pihak berkuasa. Sekiranya anda berhadapan dengan adik perempuan yang licik, beritahu ibu bapa anda. Jika anda berurusan dengan rakan sekerja yang licik, pertimbangkan untuk memberitahu penyelia anda. Jika pengintipan bersifat jenayah, pertimbangkan untuk menghubungi pihak polis.

 

P/S: Setiap manusia pasti melakukan kesilapan, cuba belajar beri peluang kedua kadang-kadang ia lebih baik.
Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs