Apa Itu Motion Detector?

Pengesan gerakan adalah peranti yang mengesan objek yang bergerak, terutama Manusia. Peranti sedemikian biasanya diintegrasikan sebagai komponen sistem yang secara automatik melaksanakan tugas atau memberi amaran pengguna gerakan di kawasan. Ia membentuk komponen keselamatan yang penting, kawalan lampu automatik, kawalan rumah, kecekapan tenaga dan lain-lain sistem yang berguna.

Paham ke Paham.

Rasanya penting ke tak fungsi ni diletakkan pada alat keselamatan korang contohnya lampu, siren, CCTV dan sebagainya. Motion Detector ni adalah antara fungsi yang baik ada pada Pinhole Camera Wifi Spy Gadgets.
.
Biasanya terdapat 3 jenis sensitivity Alarm yang boleh diselaraskan dalam 3 peringkat iaitu High,Normal dan Low.

High Sensitivity

Sensor sangat sensitive dengan pergerakan objek di hadapannya,

Gambar atau video akan diaktifkan dengan pantas walaupun objek hanya melaui kawasan tersebut dalam 3 saat sahaja.


Untuk Gambar Setiap objek yang bergerak dalam jarak 3 meter dari kawasan yang dikawal selia oleh kamera. Anda akan menerima 3 shot pergerakan gambar bagi jenis IP Camera yang baik.

Medium Sensitivity

Sensor agak sensitive dengan pergerakan objek di hadapannya,

Gambar atau video akan diaktifkan dengan pantas walaupun objek hanya melaui kawasan tersebut dalam lebih kurang 10 saat sahaja.


Untuk Gambar Setiap objek yang bergerak dalam jarak 3 meter dari kawasan yang dikawal selia oleh kamera. Anda akan menerima 3 shot pergerakan gambar bagi jenis IP Camera yang baik.

Low Sensitivity

Sensor kurang sensitive dengan pergerakan objek di hadapannya,tapi masih aktif

Gambar atau video akan diaktifkan dengan pantas walaupun objek hanya melaui kawasan tersebut dalam lebih kurang 30 saat sahaja.


Untuk Gambar Setiap objek yang bergerak dalam jarak 3 meter dari kawasan yang dikawal selia oleh kamera. Anda akan menerima 1 atau 2 shot pergerakan gambar bagi jenis IP Camera yang baik.

Penting untuk aktifkan fungsi Motion Detector ni sekiranya anda tiada masa untuk pantau pergerakan atau apa yang terjadi disekeliling kawasan yang diletakkan peranti keselamatan anda itu.

Ini untuk memudahkan juga anda mengesan suspek yang dikehendaki jika berada dalam kawasan yang anda telah targetkan. 

Anda tidak perlu risau biasanya anda akan mendapat Alarm atau notifikasi bila sensor dapat mengesan sebarang pergerakan dihadapannya.Pastikan anda alert dengan sebarang Alarm atau notifikasi yang anda dapat dari peranti anda berkenaan pengaktifan fungsi Motion Detector ini.

Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs