Perbezaan Bateri Litium Polimer dan Litium Ion

Bateri litium polimer (Li-po) mempunyai reka bentuk elektrolit polimer pepejal yang kering dan bateri ini boleh mencapai reka bentuk yang sangat nipis sementara masih mengekalkan jangka hayat bateri yang agak baik. Di samping itu, bateri litium polimer sangat ringan dan mempunyai tahap keselamatan yang lebih tinggi. Bagaimanapun, bateri ini lebih banyak mengeluarkan pengeluaran dan mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih rendah daripada bateri lithium-ion.

Bateri litium-ion (Li-Ion) mempunyai reka bentuk sel kering dan bateri ini mempunyai reka bentuk yang sama seperti bateri sel kering dengan kepadatan tenaga yang tinggi dan lebih murah daripada bateri litium polimer. Di samping itu, mereka tidak perlu diaktifkan untuk kali pertama dan mempunyai kadar pelepasan diri yang rendah. Walau bagaimanapun, bateri lithium-ion akan kehilangan ion dalam bateri untuk menghasilkan tenaga maksimum, walaupun tidak digunakan.

Analisis berikut mengenai perbezaan antara bateri litium-ion dan bateri litium polimer dari beberapa aspek:

Bahan mentah yang berbeza

Bahan mentah yang digunakan untuk pembuatan bateri lithium-ion adalah elektrolit (cecair atau koloid), manakala bahan mentah yang digunakan untuk pembuatan bateri litium polimer adalah elektrolit yang mempunyai elektrolit polimer (pepejal atau koloid) dan elektrolit organik.

Kaedah membentuk yang berbeza

Bateri polimer boleh ditipiskan dan dibentuk. Ia boleh membuat bateri nipis: dengan kapasiti 3.6V 400mAh dan ketebalan 0.5mm. Bateri polimer boleh dibentuk sehingga 90 ° kerana elektrolit boleh menjadi pepejal dalam keadaan koloid dan bukannya keadaan cecair.

Bateri litium adalah bateri kerangka aluminium, elektrolit adalah cecair, dan bahan pembungkusan luar menggunakan aluminium sebagai pakej sekunder. Bateri litium-ion tidak boleh dibentuk menjadi bentuk yang lain.

Proses pembuatannya berbeza

Lebih nipis bateri polimer, lebih baik pengeluarannya. Semakin tebal bateri litium, semakin baik produksi, yang menjadikan baterai polimer litium lebih diperluas dalam bidang aplikasi. Bentuk boleh disesuaikan dengan peralatan elektronik untuk keperluan pelanggan.

Kapasiti

Bateri litium polimer mempunyai kapasiti yang besar, dan kapasiti bateri litium-ion dengan saiz yang sama adalah 10% hingga 15% lebih tinggi. Disebabkan pelesapan haba yang lebih baik, bateri dengan kapasiti lebih daripada 10Ah tidak begitu sukar untuk bateri lithium-ion polimer. Pada masa ini, bateri kapasiti besar sebanyak 30Ah atau lebih tidak memerlukan reka bentuk dan bentuk pembungkusan khas. Oleh itu, pembangunan bateri nipis dan bateri kapasiti besar adalah satu kejayaan untuk bateri litium polimer.

Aspek keselamatan yang berlainan

Bateri litium-ion mudah meletup dalam suhu tinggi dan persekitaran bertekanan tinggi. Bateri litium polimer mempunyai lapisan filem plastik aluminium sebagai sarung luar untuk mengatasi masalah kebocoran bateri, dan bateri litium polimer mengandungi pepejal koloid bukannya elektrolit cecair. Walaupun dalam suhu tinggi, ia tidak akan meletup, cuma mengelembung sahaja.

Voltan bateri berbeza

Oleh kerana bateri polimer diperbuat daripada bahan polimer, ia boleh dibuat menjadi gabungan pelbagai lapisan dalam sel bateri untuk mencapai voltan tinggi, dan sel bateri mempunyai kapasiti nominal 3.6V. Untuk mencapai voltan tinggi dalam penggunaan praktikal, sel berganda disambung secara siri untuk membentuk voltan tinggi yang ideal.

Jangka hayat

Kitaran bateri litium-ion boleh berkisar antara 100 – 300, manakala bateri polimer litium boleh mencapai 300 – 400 kitaran

Aplikasi

Bateri litium-ion digunakan terutamanya dalam telefon bimbit, komputer dan aksesori yang berkaitan, serta alat kuasa dan kamera digital. Bateri polimer litium terutamanya digunakan dalam mainan elektrik, bekalan kuasa sandaran, produk elektronik mudah alih, fon kepala dan produk Bluetooth lain, alat elektrik, kenderaan elektrik, peralatan perubatan dan sebagainya. Oleh kerana ciri-ciri mereka, bateri polimer litium akan lebih banyak digunakan daripada litium ion bateri.

p/s: Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu anda bateri mana yang sesuai untuk aplikasi dan kegunaan anda. :)

Categories :
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs