Dengan Perintah kawalan Pergerakan (PKP) ini, tidak mengejutkan apabila ada beberapa kes penderaan rumah tangga, sama ada mental atau fizikal, semakin meningkat.

Mengikut statistik antarabangsa  jenayah menyatakan Penyalahgunaan Domestik semasa wabak Corona Virus COVID-19 semakin meningkat ketika orang tinggal di dalam rumah semasa dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Ditambah pula jika pasangan tersebut memang sudah mempunyai masalah sebelum ini, ia menjadi semakin parah dengan perintah berkurung ini.

Ada sesetengah artikel  melaporkan perintah berkurung  semasa ini menyebabkan ketegangan yang tidak tertanggung bagi pasangan ketika mengetahui pasangan anda curang.

Pada masa-masa yang belum pernah terjadi sebelumnya,adalah penting untuk memastikan anda mempunyai perlindungan diri yang sesuai untuk mendapatkan bukti bagi sebarang kejadian yang mungkin berlaku pada diri anda sebagai bukti. Dapatkan peralatan rakaman yang sesuai untuk perlindungan diri anda dan bukti jika berlaku sebarang kejadian yang tak diingini. Mohon dielakkan.

Peralatan penyiasatan seperti Kamera Tersembunyi/Hidden camera yang beroperasi 24jam atau alat rakaman suara kecil sangat penting diletakkan di tempat anda.

Antara Kelebihannya adalah :

1. Perakam Suara agak murah untuk dibeli dan tidak boleh dilihat kerana saiz mikrofon yang kecil dan dapat merakam suara dengan jelas.

2. Kamera Tersembunyi  memberikan bukti gambar yang tidak dapat dipertikaikan, terutamanya di mana hubungan fizikal perlu dibuktikan.

3. Perakam Audio sangat kecil.

4. Kamera Pengawasan menyediakan pemantauan 24/7 jangka panjang terutamanya jika beroperasi  melalui bekalan elektrik atau Powerbank

5. Audio Digital sangat sesuai untuk merakam perbualan di dalam rumah, satu lawan satu, atau dalam kumpulan orang.

p/s: semoga pendamik covid-19 ini dapat dihapuskan dan keadaan kembali seperti sediakala dengan pengurangan kes jenayah samada luaran ataupun dalaman.
Share This :

Related Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Get our free ebook (wORTH RM199) today !

Find out the techniques used by counter-surveillance experts in detecting hidden cameras and other spy devices.

Scroll to Top

Security and surveillance equipment and services should be made available to everyone. It is not exclusively for the secret service, nor is it for criminals and voyeurs